Естонският защитник Никита Баранов се присъедини към Берое точно преди втората част от подготовката, която тече и в момента в Турция. Потърсихме мнението му за първите впечатления от клуба и амбициите му с отбора. 

Ето какво сподели той пред клубния сайт:

– Никита, представи се с няколко думи. Какъв човек си извън футбола?
- Ако говорим за футбол аз съм професионален футболист и винаги се стремя да бъда на ниво. Грижа се за себе си, за тялото си, за формата си преди и след тренировка. Правя всичко необходимо да се чувствам по-добре и подобрявам качествата си. Иначе ако говоря за личните си качества аз не съм човек, който говори твърде много за себе си. Не се шегувам толкова с всички и бих казал, че съм тих и скромен човек.

– Как избра да се занимаваш с футбол?
- Всички мои приятели в Талин играеха футбол. Още от малки постоянно бяхме с топката. Не бе възможно да имаш други интереси. Мислехме само как да излезем навън и да ритаме топка. Винаги ми е харесвало и затова играя футбол и до днес. Първоначално като малък не мислех, че ще стана професионален играч, но постепенно се случи и съм изключително доволен в момента.

– Защо избра Берое?
- Клубът беше много интересен за мен. Аз видях, че клубът има много амбиции, а това е важно. Има идеи, които аз харесах. На първо място, че всички искаме да бъдем сред топ отборите в България. На второ място ми хареса стилът на игра на отбора. Как играе с топката, каква тактика и какъв футбол изповядва. Мисля, че това разбиране на футбола е тъкмо за мен. Смятам, че бих могъл да допринеса с нещо за развитието и победите на Берое. Разбира се, клубът също би могъл да ми даде много – да повярвам повече в себе си, възможностите си, да играя добър футбол, да се развия още повече като играч. Радвам се, че получих шанс да бъда тук и да представям отбора.

– Как се чувстваш в отбора към този момент?
- Чувствам се по-добре и по-добре с всеки изминал ден. Разбира се в първите 2-3 дни ми бе малко трудно, защото не познавах никой, а както казах съм тих човек. Сега обаче се чувствам изключително комфортно с всички съотборници. Сега говоря с всички, чувствам се отлично и бих казал, че на 100 % съм част от този колектив.

– Какви са първите ти впечатления от клуба?
- Отлични. Първото нещо, което забелязах е отличния терен, стадион и база. Да, имаше сняг, но аз знаех, че това е напълно в реда на нещата за България през зимата. Виждам, че имаме всичко необходимо за тренировките на отбора, от което се нуждаем. Всичко е на много добро ниво в това отношение. Организацията също е на отлично ниво. Не успях да видя много от Стара Загора, защото бях само един-два дни, но видях, че е спокоен град. Не е голям колкото Талин, но това не ме притеснява по никакъв начин. Хареса ми много и смятам, че е отлично място за живот. Мисля, че на моето семейство също ще му хареса много.

– Какво е мнението ти за контролите, които Берое изигра до този момент в Турция?
- Изиграхме три двубоя, в които записахме две равенства и загуба. В този момент обаче смятам, че резултатите не са важни. Сега е моментът, в който искаме да подобрим своята игра, да пробваме различни тактически постройки и ситуации, да видим в действие своите идеи. Знам, че е важно да се подобряваме във всяко отношение и да изчистим своите грешки. Да, в последния мач допуснахме много такива, но по-добре да загубим сега с 0:4, а не в официалните срещи. По-добре една такава загуба, а не 4 загуби с по 0:1. Това е мнението ми. Ще коригираме нещата и смятам ще се представим на високо ниво в мачовете от шампионата. Сега сме в подготовка и все още не сме толкова свежи. Това е ясно, но моментът е такъв. Всички работим усърдно и резултатите не са толкова важни в момента.

– Какви са амбициите ти?
- Искам отборът да бъде в топ 3 на България. Личните ми амбиции – първо да бъда един от титулярите, да помагам с играта си на целия отбор, да бъда един от най-добрите защитници в шампионата. Вярвам, че това е възможно.

– Какво би казал на феновете на Берое в този момент?
- Идват много интересни и важни моменти за всички нас. Имаме шанс да бъдем в топ 3. Ние се нуждаем от подкрепата ви. Бих искал да видя нашите фенове около отбора и да помагат, с каквото могат. Да показват, че живеят с отбора. Имаме важни двубои и имаме нужда от подкрепа от трибуните. Ние ще се опитаме да покажем добра игра, да бъдем добри футболисти за вас, да дадем всичко от себе си за победата, защото тази игра е за феновете, които обичат отбора си, дават парите си да гледат своите любимци, които подкрепят от трибуните. Така разбирам аз нещата. Ще бъде интересно. Нямам търпение да се видим на стадиона.