Габриел Обертан е не просто голямата звезда на Левски, а и може би най-големият играч в родното първенство в момента. Той е основната движеща сила на "сините" и е търсен събеседник за всичко, свързано с тях. 

Затова бившият играч на Манчестър Юнайтед и Нюкасъл се съгласи да даде интервю пред "Спортно шоу Гонг" по "Дарик радио", в което разкри много неща за себе си, за отбора, за Сър Алекс, за семейството си и за хобитата си в свободното време. 

И най-важното - отговори дали феновете на Левски могат да се притесняват от евентуалното му напускане на "Герена" през зимата. Какво сподели Габриел Обертан ексклузивно пред Томислав Русев и "Спортно шоу Гонг", можете да прочетете в интервюто по-надолу. 

- Как си, Габриел?

- Много съм добре, радвам се, че съм тук, за да дам първото си радио-интервю в България. 

- В четвъртък при нас беше звездата на ЦСКА Фернандо Каранга веднага след тренировка и буквално щеше да заспи в началото от умора. Ти изглеждаш свеж след фитнес на "Герена"...

- Аз винаги съм свеж, макар тренировките да са тежки. Но вече 6-7 седмици тренираме с Делио Роси и тъкмо се завърнахме след малка почивка и не може да ни убие такава тренировка. 

- Успя ли да си починеш в тези три дни?

- Да, върнах се в Париж, видях семейството си, наистина се почувствах много добре. 

- Запознахте ли се в отбора, познавате ли се, знаете ли си имената? Има доста нови футболисти за толкова кратко време?

- Да, прекарваме много време заедно, а пък на тренировките сме постоянно заедно. И е по-лесно, когато и по време на мач си викаме един на друг по име. Когато имаме тактически занимания, трябва да се назоваваме по имена, така че вече се познаваме и е лесно. 

- Т.е. не си подвиквате на тренировки...

- Не, не, никога не им подвиквам на съотборниците си, само понякога ги викам на фамилно име. 

- Помогна ли ви организираната от собственика Спас Русев вечеря?

- Винаги е хубаво да видиш в различна среда хората, с които работиш. Понякога става малко монотонно и дори досадно само с тренировки и затова е хубаво да видиш хората в такава среда, какви са, от какво се интересуват, хобитата им какви са.

- Свикна ли с живота в София?

- Досега всичко е перфектно, адаптирах се много бързо в града. Центърът на София е модерен, хората говорят английски, затова за мен и приятелката ми е лесно да се адаптираме. Феновете на Левски са навсякъде, разпознават ме и постоянно ме посрещат със "Само Левски" и това е страхотно, става ми по-лесно да живея тук.

- Моята съпруга се снима с теб един ден, докато се разхождахме, без да се познавате. Обертан беше с приятелката си на ул. "Оборище", направи ми впечатление, че се усмихна, прекъсна си кафето, за да се снимаш.

- Да, помня тази случка. Тя спомена, че работи в радиото. А тя дали знаеше кой съм аз?

- Естествено, макар че не се представихме. 

- Когато хората ме помолят за снимка или автограф, аз нямам причина да им откажа, ако е учтиво потърсено. 

- Имаш ли амбицията да си лидер на отбора, като най-голямата звезда и най-известният играч? Виждам едни дребни жестове, когато поздравяваш някого, когато е играл добре или зле. Феновете очакват да си лидер. 

- Не знам дали феновете го очакват, но знам, че собственикът Спас Русев има много вяра у мен. Играл съм в големи отбори и се опитвам да бъда пример с поведението си за играчите. Може да се каже, че мога да поведа отбора и да съм пример за тях. 

- Изглеждаш в страхотна форма, как се поддържа такава кондиция? Тренировки, диета?

- Тренировките са голяма част. 11 години съм играл в Англия и придобих навиците и рутината от там, така че се опитвам да го прилагам във всеки отбор, в който съм. Диетата не е най-добрата, опитвам се да ям зеленчуците. Докато тренираш добре, може да има и някои изключения в храната. 

- Левски играе много добре в защита, наричат го италиански стил заради Роси, но в нападение вкарва по-малко голове. Кога ще започне да е по-резултатен напред?

- Това идва по естествен път, ако можехме да вкарваме повече, щяхме да го правим. Вярно е обаче, че и стилът ни на игра е такъв, изчакваме малко съперника. Може да играеш добре и да не спечелиш, но има моменти, когато можеш да спечелиш с 1:0 и да играеш грозно и това се случва. 

- Идват дербита с ЦСКА и Лудогорец, феновете няма да имат нищо против да спечелите и тях с по 1:0. 

- И аз така мисля, всеки ще бъде доволен, ако печелим. Това е основната цел. Говорили сме с президента, с треньора, ние искаме да върнем Левски на европейската карта. Били сме заедно само няколко месеца и ще ни трябва време, не може да стане току-така. 

- Хората определено искат Левски да направи нещо по-сериозно в Лига Европа. 

- Да, това е основната цел. Затова сме взели квалитетни играчи от Европа, като Жорди Гомес, Холмар Ейолфсон, аз самият. Ще ни е нужно време, но смятам, че ще можем да постигнем това в Европа догодина. 

- Може ли някой отбор да те открадне, защото определено феновете много те харесаха и това ги притеснява?

- Не, не. Тук съм, за да остана. В момента съм 100% изцяло отдаден на Левски. Сезонът едва е започнал, харесва ми групата, харесва ми отборът, искам да постигна нещо тук. 

- В кръга на шегата, беше казал, че на приятелката ти ѝ харесва тук заради хубавото време. Но синоптиците обещават, че времето се разваля от утре. Това може ли да развали хармонията в семейството? 

Току-що се върнахме от Париж, където беше 24 градуса. Тя беше много щастлива и сега отива в Америка. Като се върне ще е различна история. Бил съм в Русия, където беше наистина студено, но докато сме заедно всичко е наред. 

- Коя е любимата ти позиция на терена?

- Бих казал №10, но както виждате по време на мачовете, аз съм доста свободен и мога да се придвижвам и на фланга. В течение на мача се опитвам да видя къде са слабите позиции на противника и се концентрирам там, но най-любимата ми позиция е на десетката. 

- Кое ти носи повече удоволствие - да вкараш гол или да асистираш?

- Да вкараш гол е най-хубавото нещо във футбола, но нямам против и да подавам за него. Ако някой е в по-добра позиция, ще го потърся. Понякога ми казват, че повече трябва да стреля и повече да вкарвам, но аз се опитвам да играя футбол правилно, понякога е срещу мен, но това е моят начин. 

- Защо и ти, и Жорди Гомес казвате, че футболът в България е твърд? Какво точно ви изненадва?

- Не знам дали защото сме Левски и останалите опитват да играят по-твърдо срещу нас. Играл съм в Англия, не е същото там. Тук има доста контакти и доста по-трудно от тази гледна точка. 

- А бавен ли е футболът ни? Ние го виждаме като такъв. 

- По-бавен е от Франция или Англия, ако трябва да сравнявам. Но някои отбори във Франция имат същия стил на игра. В по-добрите лиги играта е само доста по-интензивна, там нямаш време да се обърнеш с топката. Тук имаш повече време и пространство с топката, затова футболът е малко по-бавен. 

- Как успяват англичаните толкова бързо да играят, къде е тайната на английския футбол?

- Мисля, че те просто имат такъв стил, независимо дали е футбол или ръгби. По-директно играят или като Стоук Сити - ритай и бягай и чакат на някой таран отпред да вкарва. Те искат лигата да е шоу, играчите да се раздават максимално. От много млада възраст ги учат, че трябва да спечелиш, независимо как. 

- Докосна се до светило като сър Алекс Фъргюсън, какво ще запомниш от него? 

- Винаги си го представям винаги до тъчлинията. Не говореше много на тренировките, там говореше асистентът му. Но по време на мачовете имаше свой собствен начин да мотивира всеки играч. Връзката с всеки от нас беше все едно ни е баща. Когато си дете, винаги искаш да играеш добре, когато баща ти те гледа. Знае как да изведе това и да те накара да заиграеш по този начин. 

- Гледал съм две тренировки на Делио Роси, той говори много, учи играчите на много неща. Напредна ли отборът тактически, има ли резултат?

- Да, подобряваме се тактически. В някои мачове не докосваме толкова много топката, другият тим я притежава. Може би това е италианският стил, но докато побеждаваш, трудно е да промениш това. 

- Ще ходиш ли на мача България - Франция? 

- Да, ще го гледам. 

- Имаш ли приятели в националния отбор на Франция?

- Да, това са Муса Сисоко, Флориан Товен. Но някои са контузени, като Пол Погба. Срещу някои съм играл, но като цяло познавам всички. 

- Има ли шанс България да открадне нещо от Франция? 

- Мисля, че ако Франция не вкара дълго и колкото по-дълго мачът върви без гол, тогава България има шанс. Най-важното е да не допуснат гол в първите 10 минути, защото тогава страшно. 

- Няколко думи за теб, къде обичаш да прекарваш времето си? Навън с приятели в заведение или у дома?

- Когато бях по-млад, излизах по-често. Но сега отивам предимно в ресторанти, пицарии. Ям навън, но само за обяд. Вечер гледам да си стоя вкъщи. 

- Кое е любимото ти ястие, коя кухня обичаш най-много?

- Най-обичам кухнята на приятелката ми. След това обичам италианската кухня - пастата я ям от дете. Само веднъж съм бил в ресторант с традиционна българска кухня, може би трябва да ходя по-често и да опитам ястията. 

- Коя е любимата ти музика, какво слушаш в колата си?

- Рап от Щатите, R'n'B, не слушам много френска музика. Слушам и комерсиални неща от радиото. 

- Кое е любимото ти място за почивка, къде могат да те издебнат папараците?

- Обожавам Лос Анджелис, Маями. Поне веднъж годишно се опитваме с приятелката ми да отидем на остров, като Малдивите, Карибите или нещо такова. 

- Спас Русев говори много често с теб. Доволен ли си от организацията в клуба?

- Рано е да се каже, но виждам промените, които се случват. Собственикът понякога ме пита за някои детайли, които се случват в състава. Но целият ни щаб е италиански и те имат тази култура на дисциплина за хотели и т.н. Всички промени, които се случват, са само за по-добро. 

- В понеделник тук ще е треньорът Делио Роси. Ако имаш някакви оплаквания, казвай да му ги предадем. 

- Кажете му да играем повече мачове на тренировка и целият отбор да играе с две докосвания, а аз да бъда свободен. 

- Как се разбирате с Роси, с Жорди Гомес, с Холмар? Хората очакват много неща от вас. Намерихте ли вече общ език, от различни страни сте все пак?

- По-голямата част от отбора говори английски, така че е лесно. Треньорът не говори, но аз превеждам за френскоговорящите - Белмонт и Мапуку. Но като цяло всеки говори малко английски. След около шест месеца ще говоря малко български, но сега е малко трудно и се придържам към английския. 

- Научи ли вече нещо на български?

- Да, но когато се върна тук, ще дам интервю на български, за да съм подготвен. 

- Какво ще кажеш на феновете преди тежките мачове занапред? То на практика Левски няма лесен мач сега. 

- Досега всичко е страхотно и съм сигурен, че ако напълнят стадиона, ще ни бъде много по-лесно и ще даваме повече от 100%. Мога да ги уверя, че отборът ще се бори до последен дъх за победи в тези битки. Искаме да съкратим преднината на лидерите и ще се постараем да победим. 

- Левски е като един нов учебен клас, с нови ученици и с нов учител, който се събира в университета. Разбирате ли се вече, действате ли като едно цяло учителите и учениците? Левски става ли отбор? 

- Мисля, че от началото на сезона вече сме показали много голямо израстване. Могат да се видят различните линии в защита, средата на терена и в нападение. Тази беше липсващата съставка до момента. Мисля, че випуск 2017 ще постигне доста големи неща.