Витоша Бистрица продължава с инициативите, насочени към развитието на талантите от школата. Футболният агент Георги Захариев, спортният психолог Румен Колев и един от най-опитните футболисти в редиците на Костадин Ангелов - Даниел Пеев, се срещнаха с юношите младша и старша възраст на клуба.

От Витоша Бистрица представиха първата част от лекцията "За една успешна кариера", в която говори Георги Захариев.

Младият мениджър се е посветил на талантите у нас, като основната му цел е да им даде възможност да достигнат и разкрият своя пълен потенциал.

Бил е част от редица семинари в Англия, Италия и Китай, като е член и на Професионалната асоциация на футболните скаути, базирана на Острова. Точно по тази линия Захариев наскоро бе в Манчестър, където бе част от двудневен семинар, организиран от скаутите на 20-кратния шампион на Англия.


Захариев откликна на поканата на ръководството на Витоша Бистрица и се срещна с юношите - младша и старша възраст на клуба. Пред тях той разкри двете основни качества, върху които скаутите на “Олд Трафорд” акцентират, когато наблюдават даден млад играч – техниката и психиката. Агентът представи пред талантите и петте фактора, които предопределят до голяма степен бъдещия успех на един млад футболист.

"Това, което ми направи най-голямо впечатление от посещението ми в Манчестър и лекцията на скаутите от академията на Юнайтед, са двете качества, които търсят в младите играчи. Първото не би трябвало да буди изненада - техника. Второто обаче е далеч по-интересно - психика. Аз лично очаквах да чуя по-добра физика предвид това какъв футбол се играе в Англия, но се оказа, че далеч по-важна е именно психиката. По отношение на техниката искам да ви споделя, че няма как да я изградите с отбора. Ако тренирате само със съотборниците си, можете да държите едно добро ниво. Но ако искате голям скок, трябва много индивидуална работа. Относно психиката е трудно да се определи до каква степен даден играч я има. Скаутите в Юнайтед я определят по няколко критерия: 1) разправии със съдиите - търсят се причините за неуспех във външен фактор; 2) реакция при допуснат гол - проявява се характерът на играчите, изпъкват лидерите, т.е. тези, които могат да вдигнат отбора в тези тежки минути; 3) разправиите с противник и 4) индивидуалната подготовка", започна лекцията си Захариев.

"Когато имате талант, но показвате 50% от него, в един момент идва друг играч, с по-малко талант, но 100% раздаване в тренировките и мачовете и ви измества. Волята е нещото, което ще ви помогне да подобрите психиката и техниката си. Тя ще ви прати във фитнес залата, тя ще ви остави допълнително на терена след тренировка, тя ще ви накара да работите повече с по-слабия си крак. Волята е като мускул. Работете допълнително, работете много, работете сега. Дълго време аз самият слагах талант и потенциал под един знаменател, но посещението ми в Манчестър ме убеди в обратното, тъй като има съществена разлика помежду им. Талантът е това, което ни е дадено от Господ. Потенциалът обаче е сборът от фактори, който определя до каква степен можете да развиете таланта си. Неведнъж момчета с голяма дарба са се проваляли, тъй като, след като чуят многократно колко талантливи са, спират да тренират допълнително. Смятат, че ще успеят просто защото са талантливи. Но самото наличие на талант не е гаранция за успех. Трябва да е точно обратното - колкото повече го притежава един играч, толкова повече трябва да тренира, тъй като шансът да стигне нависоко е много голям", разказа още футболният агент.

източник: fcvitosha.bg

"Факторите за успех са няколко:

1. Средата - фактор, който не можем да променим. Често пъти казват, че в Бразилия се раждат най-талантливите футболисти в света. Това обаче не е така. Ако следваме правилото за 10-те хиляди часа, ще видим, че в България за 13 години - между 7-ата и 20-ата си годишнина, талантите тренират не повече от 4 хиляди часа. В Бразилия на около 15 години футболистите вече имат над 10 хиляди часа футбол. Т.е., докато станат на 20, те имат 3 пъти повече време, прекарано на терена. Това обаче е нормално. Идват от бедни семейства, климатът в страната е добър, слънчево е и постоянно се играе фубол. Атмосферните условия в България не можем да ги променим, но можем да работим просто повече часове.

2. Родителите - един родител може или много да вдигне, или да свали детето си. Виждал съм как в първенството до 15 години родител цял мач псува детето си. Ако ще и Гуардиола да му прави индивидуални тренировки, това момче е сринато и ще спре да играе. Помолете родителите си да бъдат толерантни спрямо вас и ако има критика, то тя да бъде градивна и споделена на спокойствие.

3. Треньорът - далеч по-добре е да сте в състав с много качествен специалист начело, отколкото единствено да се осланяте на името на отбора. В чужбина може и да е обратното, но тук водещ е треньорът.

4. Режимът - един от факторите, който се подценява твърде много. И като казвам режим, тук не визирам само режим на излизане, но и на трениране, на хранене, на самоконтрол.

5. Индивидуални тренировки - без тях ще бъдете добри, но посредствени футболисти. Няма как да успеете и стигнете нависоко без самостоятелни тренировки. Джон Тери например дълго време е тренирал по-слабия си крак и сега, след толкова години във футбола, казва, че имено той е по-добрият от двата му. Антъни Джошуа пък споделя, че по времето, в което се е занимавал с колективни спортове, невинаги е давал най-доброто от себе си и често се е покривал покрай своите съотборници. По този начин обаче е бил единствено посредствен и не е имал възможност да се развива. Точно поради тази причина футболистите трябва да започнат да мислят за себе си и като за трениращи и изявяващи се индивидуално спортни личности", допълни още Георги Захариев.