Спортният директор на елитния български тим Витоша Бистрица – Костадин Ангелов даде интервю за Gong.bg. В него той изрази мнение за това дали има вероятност настоящият сезон в efbet Лига да се доиграе, как протичат тренировките в детско-юношеската школа на клуба и за новите партньорства с два колумбийски клуба.


Как сте и къде ви намирам?

- Вкъщи съм.

Какво правите в ежедневието без футбол?

- Аз си го доставям.

По какъв начин?

- По различни. Организирахме една, две срещи с децата в клуба. Работя дистанционно. 

Оптимист ли сте, че футболното първенство може да се поднови през месец май, каквито са настоящите планове?

- Според мен не. Няма да се случи. При положение, че пикът още не е дошъл, както казват. При положение, че няма ваксина. Според мен няма да премине така бързо.

Според вас ще успее ли да се осъществи това до края на лятото, каквито са по-негативните прогнози, примерно до края на август?

- Проблемът според мен е, че другото първенство, ако има възможност да започне навреме, което ме съмнява, няма кога да свърши сегашното. Няма време кога да се играят мачовете. Според мен ще го отменят това първенство, по-скоро ще го прекратят. Не знам какви ще са решенията кой ще е първи, кой ще е втори, кой ще изпада. Но няма да се играе.

Футболните деятели у нас изразяват много полярни мнения – нулева година, незабавно прекратяване, различни варианти с изиграване на мачове. Каква е вашата позиция?

- Относно класирането и това кой ще е шампион мисля, че трябва да има, защото, ако УЕФА отмени Шампионска лига ги разбирам. Но ако не са отменени, ние трябва да излъчим някакво класиране. Има отбори, които влизат от В групите, от Б групите в по-горни дивизии. Отбори, които изпадат. Според мен това нещо трябва да се реши, не може да се отмени. Въпреки че ние в момента сме в неизгодна позиция и за нас е супер, ако има нулева година. Мисля, че няма да е честно.

Сериозно се коментира и проблемът за особената икономическа ситуация, в която изпаднаха футболните клубове. Така в някои от тях се взимат мерки за намаление на възнагражденията. Водени ли са такива разговори във Витоша?

- Да, въпреки че ще ви кажа нещо, което не съм сигурен дали много хора се замислят върху него. В България приходите от феновете са незначителни. Ако за някои клубове в Западна Европа голямо перо са тези приходи от продажбата на фланелки, билети, на артикули, на други стоки по стадионите, в България това е една незначителна част. Проблемът е, че когато няма първенство, телевизиите и допълнителните спонсори ще спират своите приходи до известна степен докато не се играят мачове. Нека не се залъгваме, че когато няма мачове, приходите на клубовете са от билети и артикули.   

В конкретика взето ли е някакво решение в рамките на клуба?

- Ние го коментирахме това нещо, мисля, че е редно да се случи.

Някак в миманса остана темата за детско-юношеските школи. До колкото знам във вашата има над 200 деца. Какви са възможностите за адаптиране на учебно-тренировъчния процес в настоящите условия, що се касае до подрастващите?

-  Там не може да се води някакъв тренировъчен процес. Могат да се държат децата в някаква физическа форма чрез комплекс от упражнения. Тази пандемия ме накара да открия Zoom Player. Чрез него контактувам с доста хора, което е някаква положителна крачка. Винаги има нещо, което можеш да научиш от създалия се проблем. Чрез такава платформа можеш да контактуваш с доста хора. Можете да организирате заедно тренировки вкъщи, може да се организират лекции на тема футбол с децата под формата на презентации.  

Казвате за извличането на позитиви. Какви са според вас големите поуки, които в момента си вадят футболните хора?

- Най-голямата поука, за мен лично е, че тази област футбола, в която съм аз, е изключително важна част от икономиката на страните. Това е тази част, която забавлява хората. Говоря от гледна точка на развитието на икономиката.

Малко преди паузирането на шампионата вие бяхте в Колумбия, където успяхте да договорите партньорства с местни клубове. Разкажете ни малко повече.

- Говорихме за партньорства. Един от клубовете е от град Чоко, който е в една от най-бедните части на Колумбия. Другият е Естудиантес де Меделин. Всичко започна заради един наш играч, който е колумбиец. Казва се Андеас Паломики. Чрез него и заради него организирах това сътрудничество, защото Колумбия е място, където продължават да играят футбол. Не са на телефоните, не са по компютрите. Има части от Колумбия, където наистина са много бедни. В същото време заплатите са ниски. Ние можем да си позволим доста качествени играчи от този район, говоря българският футбол. Това беше повода. Срещнахме се. Децата там още тренират на пясъка, както на времето ние тренирахме на сгурия. Това обаче не ги караше да бъдат по-малко мотивирани. Бяха сами, без родителите си. Направи ми впечатление, че технически се отличават доста повече от нашите деца, защото реално те не са по шест часа на седмица, а много повече с топката.

Г-н Ангелов, вашето послание към хората в тези по-особени времена.

- Мисля, че страхът е нещо, което е вредно в такива моменти. Във всяка една тежка ситуация научаваме най-много, когато имаме тежки моменти. Убеден съм, че това нещо, което се случва няма само негативна страна. Бих помолил хората да видят и от тази гледна точка. Това е моментът, в който Земята си почива от нас. Да се замислят за отношенията помежду си, защото в момента те са принудени да са с най-близките си хора. Надявам се да осъзнават, че точно тази част от нашия живот е най-важната – нашето семейство и близките хора до нас. Другото, като материални неща, няма същото значение, както отношенията в семейството.