С изиграването на мачовете от 26-ия кръг приключи редовният сезон в Първа лига. Окончателно се избистри видът на Първата шестица и Втората осмица, и е ясно как ще започне плейофната фаза на шампионата.

В шампионския поток място намериха тимовете на Лудогорец, ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив, Черно море и Берое (в тази последователност според класирането им в топ 6).

Осмицата, съобразно регламента, е съставена от две групи. В поток „А“ попаднаха Етър Велико Търново, Ботев Враца, Витоша Бистрица и Верея. В група „Б“ ще играят Локомотив Пловдив, Дунав, Славия и Септември.

Първите два състава от двете групи ще продължат борбата за седмото място, отварящо пътя към баража за Лига Европа, който се играе с третия в топ 6. Вторите два тима ще имат нелеката задача да се борят за оцеляването си. 

Иначе последният кръг от редовния сезон предложи любопитни мачове. 23 гола паднаха в седемте мача, а най-резултатни бяха двубоите на Левски и лидера в класирането Лудогорец. „Сините“ надвиха все още търсещия първа победа през кампанията Верея като гост с 4:3, докато разградчани затвърдиха първата си позиция с разгромното 6:0 срещу Септември София. Другият преследвач на шампионите ЦСКА победи с 2:0 Берое.

Какво обаче направиха участниците в Първа лига през редовния сезон преди да се изиграе последният 26-ти кръг, за да се стигне до гореупоменатото разпределение преди старта на плейофната фаза, нека си припомним в следващите редове:

1. Лудогорец

„Орлите“ започнаха сезона с Пауло Аутуори на треньорския пост, а в последствие бразилецът бе заменен от Антони Здравков преди Стойчо Стоев да се завърне на „Лудогорец Арена“. В 26-те мача досега „зелените“ записаха 19 победи, 5 ремита и едва 2 поражения. Единствените отбори, срещу които Моци и компания останаха капо през кампанията досега бяха Локомотив Пловдив и Черно море.„Смърфовете“ нанесоха първото поражение „орлите“ още в третия кръг и то като гост, докато „моряците“ ги подчиниха на своя „Тича“ в края на февруари.

Точка от шампиона успяха да откраднат Ботев Пловдив, Верея, ЦСКА, Славия и Берое още във втория кръг.

След равенството с „белите“ от края на август, Лудогорец влезе в силна серия от 11 поредни победи, която бе прекъсната с 1:1 срещу „армейците“.

В началото на календарната 2019 година разградчани показаха лъкатушения във формата си и в първите си три официални мача заредиха две равенства и едно поражение. Това доведе до реакция от страна на ръководните фактори в Разград, които върнаха Стойчо Стоев. При повторния дебют на специалиста, „зелените“ победиха Левски на „Георги Аспарухов“, а само кръг по-късно записаха и най-изразителната си победа от старта на кампанията. Шампионите затвориха редовния сезон с гръмкото 6:0 у дома си срещу Септември София. Головете за разгромната победа бяха дело на Якуб Швиерчок и Марселиньо, които бяха точни на два пъти, Драгош Григоре (от дузпа) и Клаудиу Кешеру.

Вторият си най-изразителен успех през шампионата досега, „зелените“ отново записаха на свой терен. В края на септември 2018-а те подчиниха с 5:1 Черно море.

Така Лудогорец си гарантира 62 точки в актива си, като е на пет пред преследвача си от „Българска армия“ и на 8 пред заемащия временното трето място Левски.

На старта на плейофната фаза Лудогорец ще започне с домакинство на Берое.

2. ЦСКА

Събитията в Борисовата градина до момента бяха не по-малко интригуващи. „Червените“ започнаха сезон 2018/19 с амбиции да покорят първото място и с Нестор Ел Маестро на треньорския пост. Под негово ръководство записаха 15 победи, 3 ремита и 4 поражения, сред които и загуби от преките конкуренти Левски и Лудогорец.

Лудогорец ЦСКА

източник: LAP.bg

Някак изненадващо няколко дни преди старта на пролетния дял в шампионата, след като бе провел подготовката на тима в Испания, сръбският специалист бе освободен, а мястото му зае Любослав Пенев.

Неговият дебют бе горчив, тъй като „армейците“ инкасираха поражение от Черно море във Варна, а седмица по-късно загубиха и от Левски на Националния стадион.

След това „червените“ влязоха в серия от три поредни успеха, като приключиха редовния сезон с 2:0 срещу Берое. Попаденията на „Българска армия“ реализираха Тиаго Родригеш и Ерол Алкан, който си вкара автогол.

Така равносметката до момента за ЦСКА сочи 18 победи, 3 ремита и 5 поражения, което гарантира актив от 57 точки на второто място.

Най-изразителната победа на състава от „Армията“ дойде в началото на март срещу Септември София – 5:1.

ЦСКА

източник: LAP.bg

На старта на плейофната фаза ЦСКА ще започна с домакинство на Черно море.

3. Левски

„Сините“ преминаха през особено бурни събития досега през сезона – от треньорски рокади до смяна на собствеността и тотална промяна в управленския курс. На „Герена“ започнаха новата кампания с Делио Роси, но след злополучното отпадане от Вадуц в първия предварителен кръг на Лига Европа, италианецът бе освободен. Така в първите два кръга от редовния сезон в Първа лига левскарите бяха водени от дуета Тодор Симов и Асен Букарев. В тях „сините“ измъкнаха победа в последните минути при визитата си на Ботев Пд и реми на „Георги Аспарухов“ с Черно море. След това на треньорския пост бе назначен Славиша Стоянович. Сърбинът със словенски паспорт върна настроението в отбора и ясно показа, че ще изповядва традиционната философия за Левски – „сините“ в атака“. Обертан и компания заредиха 5 поредни победи преди визитата на Локомотив Пловдив, загубена с 0:1. Това бе и едно от петте поражения, които инкасираха „сините“ под ръководството на Стоянович.

Иначе под ръководството на сърбина Левски записа 12 победи, сред които и успехи срещу ЦСКА и Славия в най-старото столично дерби, както и едно равенство.

След отпадането за Купата от Черно море, съпроводено и със загубата на основна фигура в състава като централния защитник Холмар Ейолфсон, в редиците на Левски се забеляза спад, което коства и отстъпване на позиции в класирането.

След бурните моменти в края на календарната 2018-а, когато стана ясно, че евролиценза на Левски виси, на Герена стана още по-напечено и заради слуховете, че Стоянович има оферта да поеме националния на Латвия. В крайна сметка треньорът започна подготовка на тима след Нова година, която обаче не доведе до край. При все афишираната промяна на собствеността на вековния клуб, оперативната власт бе поверена в ръцете на Павел Колев, а с това дойде поредната треньорска рокада, както и трансферът на Габриел Обертан, влял свежи пари в клубната каса. Георги Дерменджиев пое Левски, като официалният му дебют бе срещу Локомотив Пловдив пред около 10 000 души на Герена, които обаче останаха с противоречиви усещания, заради крайното 1:1. В последствие специалистът зареди три поредни успеха, сред които победи срещу ЦСКА и Славия, преди домакинството на Лудогорец, загубено с 0:2. Битката с шампионите дойде броени дни след официалната смяна на собствеността и се игра през 18 000 на „Герена“.

Левски Лудогорец

източник: LAP.bg

Левски записа успех с 4:3 срещу Верея преди старта на плейофите в Първата шестица.

Давиде Мариани, Серджиу Буш, Станислав Костов и Валери Божинво отбелязаха попаденията за успеха, докато Нуно Рейш си вкара автогол, а Нжеитала и Денислав Данчев добавиха по един гол за старозагорци. При визитата на левскарите на „Трейс Арена“ паднаха 7 гола, колкото и при предходния мач на „сините“ с този съперник в столицата, но тогава попаденията бяха само във вратата на верейци, а това е и най-голямата победа на Левски през сезона досега (7:0).

Левски

източник: LAP.bg

Равносметката за Левски досега през кампанията е 18 победи, 3 ремита и 6 поражение, което му носи 54 точки в актива за третото място. Статистиката сочи още, че нападението на Левски второто най-резултатно в Първа лига след това на Лудогорец, а топ реализаторът на гранда от „Герена“ Станислав Костов оглавява голмайсторската листа на първенството ни заедно с Клаудиу Кешеру от шампионите (18 гола).

В първия плейофен кръг Левски ще мери сили с Ботев Пловдив, който следва след него в класирането.

4. Ботев Пловдив

„Канарчетата“ са един постоянно представящите се тимове в Първа лига. В 26-те си мача преди старта на плейофната фаза пловдивчани постигнаха 13 победи (сред които една срещу големия градски съперник Локомотив), 6 ремита и регистрираха 7 поражения. Този баланс им донесе 45 точки, което ги поставя на 9 точки зад третия Левски.

Най-дългата победна серия на състава на Николай Киров през редовния сезон в Първа лига бе в края на септември и началото на октомври, когато Тодор Неделев и компания заредиха 4 поредни успеха.

Най-изразителната победа на „жълто-черните“ е от 4:1, като те постигнат този резултат срещу Дунав и в Дербито на Тракия срещу Берое.

Ботев Пд изпрати редовния сезон с три поредни ремита, а последното бе срещу Ботев Враца. Мартин Кавдански откри за врачани, а Васил Шопов донесе точката на състава от Града под тепетата.

5. Черно море

Тимът на Илиан Илиев изпрати редовния сезон с равенство срещу Дунав (1:1). Георги Илиев донесе точката на „моряците“ след точно изпълнена дузпа, след като преди това Божидар Васев бе открил за „драконите“. Това бе шесто реми за тима от морската ни столица в 26-те шампионатни мача досега. Варненци имат още 12 победи и 8 поражения, а този баланс ги поставя на петото място с 42 точки.

Статистиката сочи, че Черно море е отборът в първата шестица, допуснал най-много голове до момента. 34 попадения са инкасирали „моряците“, а при най-сериозните си поражения инкасираха по пет гола от Септември и Лудогорец.

На старта на плейофите Черно море има гостуване на ЦСКА.

6. Берое

Беройци са последният тим, попаднал в шампионския поток на майсторския ни ешелон. Те имат същия точков актив, като Черно море (42), но по-слабите им показатели в директните двубои ги оставиха позиция назад и ги пратиха в първия плейофен кръг да гостуват на Лудогорец.

Мартин Камбуров

източник: LAP.bg

Момчетата на Александър Томаш подобно на варненци имат 12 победи, 6 ремита и 8 поражения, три от които бяха записани в последните три кръга. Последното бе срещу ЦСКА на „Българска армия“.

Най-голямата победа на Камбуров и компания бе срещу градския им съперник – Верея – 6:0 през ноември 2018 година, а най-тежките поражения нанесоха пловдивските Ботев и Локомотив, които надвиха с един и същ резултат (4:1).


7. Етър Велико Търново

„Болярите“ бяха съставът от втората осмица, който бе най-близо до класиране в топ 6, но шансовете бяха загубени след поражението от ЦСКА преди около седмица и така тимът от „Ивайло“ остана на две точки под чертата (40 пункта).

Фенове на Етър

източник: LAP.bg

Все пак „виолетовите“ затвориха редовния сезон с минимален успех при визитата си на Славия. Единственото попадение бе дело на Даниел Младенов. Тази победа е 12-ата за великотърновци в 26-те мача досега, като те имат 4 ремита и 10 поражения.

Сред отборите класирали се във Втората осмица, тимът на Краси Балъков притежава второто най-резултатно нападение. В изминалите 26 кръга то отбеляза 30 гола, с два по-малко от Локомотив Пд. В защитен план „болярите“ са инкасирали най-малко попадения спрямо конкурентите си във втората осмица – 27.

Според регламента Етър попадна в Група А на Втората осмица, заедно с Ботев Враца, Верея и Витоша, а в първия плейофен кръг ще премерят сили със считания за аутсайдер тим от Стара Загора.

8. Локомотив Пловдив

„Смърфовете“ останаха на 5 точки зад седмия Етър. Те натрупаха актив от 35, а последните 3 пункта спечелиха при визитата си на Витоша в Бистрица в неделя. Възпитаниците на Акрапович се наложиха с 3:0, след голове на Един Бахтич, Димитър Илиев и Ален Ожболт. Това бе 10 победа за локомотивци от старта на кампанията, като те имат още 5 равенства и 11 поражения.

Най-резултатните победи на „смърфовете“ бяха срещу Дунав, Берое и Ботев Враца - 4:1, 4:1 и 4:0, а атаката им отбеляза 32 попадения общо от старта на Първа лига, което я прави най-ефективната във Втората осмица. Защитата на състава на Бруно Акрапович е инкасирала 28 попадения, което е с едно повече от тази Етър.

Локо ПД

източник: LAP.bg

Според регламента „черно-белите“ попаднаха в Група Б на Втората осмица, заедно с Дунав, Славия и Септември. В първия плейофен кръг пловдивчани ще мерят сили с русенци.

9. Славия

„Белите“ успяха да съберат 33 точки в изиграните до момента 26 кръга. Те записаха 9 победи, 6 ремита и 11 поражения, последното от които дойде при домакинството им на Етър (0:1).

Славия

източник: LAP.bg

Най-резултатната им победа бе срещу последния в класирането Верея (4:0) през декември 2018-а.

Съгласно регламента най-старият столичен тим е в Група Б на Втората осмица, а в първия плейофен кръг момчетата на Златомир Загорчич приемат Септември. В техния поток са още Етър и Дунав.

10. Ботев Враца

Новакът в Първа лига постигна 9 победи (най-изразителната срещу Септември 4:1), записа 4 ремита, последното при гостуването на Ботев Пд, и 13 поражения. Най-големите загуби на врачани нанесоха Локомотив Пд и Берое (4:0).

Ботев Пловдив и Ботев Враца

източник: LAP.bg

Статистиката досега сочи, че защитата на врачани е допуснала 40 гола, което я прави четвъртата най-пропусклива в майсторския ни ешелон. За сметка на това нападението е реализирало 29 гола.

Ботев Вр, който е в Група А на Втората осмица, ще започне с домакинство на Витоша в плейофите. В потока на новака са още Етър и Верея.

11. Витоша

Бистричани показаха коренно различно лице от старта на сезон 2018/19, сравнено с предходната кампания, когато спасиха елитния си статус в самия край. След изиграване на всички мачове от редовния сезон момчетата на Росен Кирилов събраха25 точки на 11-о място. В последния кръг те инкасираха тежка загуба с 0:3 у дома си от Локомотив Пд, а това бе тяхно 15-о поражение от старта на сезона. Те имат още 7 победи и 4 ремита.

Витоша Бистрица

източник: LAP.bg

„Тигрите“ успяха да отбележат едва 17 гола от старта на сезона, което е второто най-слаборезултатно нападение в Първа лига. Защитата на бистричани е допуснала 39 гола, а тази цифра я превръща в петата най-пропусклива в елита след тази на Верея, Септември, Дунав и Ботев Вр.

Витоша е в Група А на Втората осмица и в първия плейофен кръг ще играе с Ботев Враца. След това тимът на Росен Кирилов ще спори с Етър и Верея.

12. Септември

Тимът, воден от треньорския дует Мариян Христов и Христо Арангелов завърши редовния сезон на 12-ото място с 21 точки. Отборът записа 6 победи, 3 ремита и инкасира 17 поражения, най-тежкото от които от Лудогорец (0:6) в 26-ия кръг.

Отбраната на софиянци допусна цели 52 гола, като повече попадения бяха вкарани единствено в мрежата на Верея (60).

Атаката на тима реализира 23 гола.

Септември

източник: LAP.bg

Септември е в Група Б на Втората осмица, а в първия кръг на плейофите гостува на Славия. В потока на септемврийци са още Локомотив Пд и Дунав.

13. Дунав

Русенци започнаха сезона с Малин Орачев на треньорския пост. Двете страни обаче се разделиха в средата на септември. Всичко се случи след поражението от Етър с 2:4, което бе шесто от началото на сезона за Дунав. Междувременно русенци бяха постигнали само две победи.

При все рокадата на треньорския пост, „драконите“ бяха водени няколко мача от помощните на Орачев - Цветомир Младенов, Емил Иванов и Любомир Петков – преди Людмил Киров да поеме поста.

След последния 26-ия кръг равносметката за русенци 5 победи, 5 ремита (последното в 26-ия кръг срещу Черно море) и 16 поражения, като този баланс им отреди 13-ото място с 20 точки.

В атака футболистите на Дунав отбелязаха 25 гола. В защитен план обаче допуснаха 47 гола. Само Верея Септември са инкасирали повече.

Дунав попадна в Група Б на Втората осмица и ще започне с гостуване на Локо Пд в плейофите. След това ще играе със Славия и Септември.

Дунав

източник: LAP.bg

14. Верея

Сензацията от миналия сезон, влезе в ролята на аутсайдер през настоящата кампания. Зарали, които извършиха 3 треньорски рокади преди идването Олександър Севидов, все още са в търсене на първата си победа. След 26 кръга имат едва 6 точки в актива си на последното място след 6 ремита (едно от които срещу Лудогорец) и 20 поражения. Най-тежките загуби им нанесоха Левски и Берое, които записаха чисти победи със 7 и 6 гола.

Верея и Левски

източник: LAP.bg

Статистиката сочи, че „лъвовете“ имат най-слабото нападение в Първа лига с едва 12 попадения, три от които дойдоха в последното им домакинство на Левски (3:4). Защитата на старозагорци се е пропуквала най-често в 26-те мача от редовния сезон, инкасирайки цели 60 гола.

Верея попадна в Група А на Втората осмица, а първият им съперник там ще бъде Етър. След това  ще се съревновават с Ботев Вр и Витоша.


След паузата за националните отбори започва плейофната фаза на Първа лига. Всички мачове ще може да следите с Gong.bg, DIEMA SPORT, NOVA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и по Дарик радио.