Да играеш футбол почти до 40-годишна възраст и да си на топ ниво в Първа лига. Най-възрастният играч, участвал в шампионатен мач през този сезон е част от състава на Витоша Бистрица.

На 8 май Венцислав Бонев ще навърши 39 години, а в двубоя с Ботев Враца от 27-ия кръг, той влезе в историята на тима с това страхотно постижение.

Най-добрият му приятел Даниел Пеев се превъплъти в ролята на репортер, а Бонев сподели тайната на футболното си дълголетие.

„Всеки футболист познава тялото си, знае кое е хубаво за него и кое му вреди. Като се спазват някои дребни неща, резултатите са налице“, каза Бонев.

„По принцип явно изглеждам добре отстрани. Тук е мястото да благодаря на треньорите, които ме насочват 3-4 дни преди съответния мач, че ще взема участие, за да се подготвя. 2 дни преди мача намалявам храната, за да се чувствам по-лек. По-консервативен съм. Не обичам много да се забавлявам до късно, не съм слагал цигара в устата си, за алкохол -нямам спомен кога съм се напивал. Това са общо взето нещата. Физически гледам да се готвя в тренировките“.

„Имаше един мач, когато бях в Черноморец. Треньор бе Тони Велков. Не бях играл 5-6 мача може би. Гостувахме на Левски София и този мач ще го запомня, като цяло се представих много добре. Левски имаше страхотен отбор и очаквано публиката особено, „сините“ привърженици очакваха да ни разгромят. В крайна сметка двубоят завърши само 1:0 за Левски със спорен гол в последните минути от ъглов удар, стана меле и ни вкараха. Имаха топстрелец като Гара Дембеле. Успях не само да го опазя, не говоря само за единоборства, ами стоях много добре на терена. Като се върнахме в Бургас, на следващия ден имахме възстановителна тренировка, тогава директорът ме повика след заниманието. Аз бях малко на тръни. Не очаквах да ми каже нищо добро. След като се качих, той ми каза, че ще бъде кратък и ще ми каже с две думи, че са ме пренебрегвали, но след мача на Герена са си променили решението. Извади една бланка на договор и ми каза: „Ето ти договора. Знам, че настоящият изтича след 2 месеца. Давам ти празен лист само с имената. На теб оставям да напишеш срока на договора и възнаграждението, което искаш“. Това ме трогна. Нищо не направих пред него, взех само листа. Това ще го помня цял живот. На фона на този Черноморец тогава, това бе голямо признание за мен“.

„Много бих се радвал, ако синът ми продължи да тренира. От две години е в школата на Локомотив София. Той е прекрасно хлапе, което е отдадено, от малък ми казва, че иска да тренира футбол. Не съм свръхамбициозен. Ако в бъдеще не проявява интерес, нямам против да се насочи към нещо друго. Но, да, бих се радвал, ако продължи“, каза Бонев за наследника си.

Интервюто завърши в шеговит стил, като Бонев с усмивка вметна, че продължава да играе футбол, въпреки че е по-голям от Пеев.

„Предполагам всички зрители ме уважават, защото не ги мъча с моя футбол. Вземи пример от мен. И ми е интересно как изпускаш положения като това в мача срещу Верея, като на тренировки все съм те учил как се бележи. Но времето ще ти помогне да се дооправиш“, влезе в същия закачлив и шеговит тон Дани Пеев.

Цялото интервю може да видите в прикаченото видео от предаването "Преди кръга" по DIEMA SPORT!