Ботев Пловдив се завърна на четвъртата позиция в Първа лига след убедителен успех над Витоша Бистрица. Домакините разбиха своя противник с 3:0, а над всички бе Тодор Неделев, който записа първия си хеттрик с фланелката на „канарчетата“.

Повече от 50 минути домакините играха с човек по-малко, но въпреки това бистричани не успяха да се възползват. Директен червен картон в края на първото полувреме получи Димитър Пиргов, но за негово щастие, той не се оказа решаваш.

След победата си днес Ботев Пловдив събра актив от 35 точки и изпревари Берое, който е с две по-малко. Витоша пък продължава без успех като гост от месец август и остава на 11-ата позиция.

LAP.bg
24 снимки

Очакваният домакински натиск на „канарчетата“ даде резултат едва в 24-ата минута, когато Ботев поведе. След хубав пробив на Густаво Афонсо отляво, топката бе центрирана в пеналта, където нито един от бранителите на гостите не успя да изчисти. Коженото кълбо попадна в Неделев, който бе оставен абсолютно непокрит. Футболистът на Ботев овладя, нагласи топката на левия си крак и я прати неспасяемо в сглобката на вратата.

Окрилени от попадението на звездата си, Ботев  продължи да атакува масирано и вторият гол не закъсня. В 32-ата минута домакините вече водеха с 2:0, а в прегръдките на своите отново бе Неделев. Този път полузащитникът на „канарчетата“ „разстреля“ вратаря на Витоша с изключително техничен удар от близо 22 метра. Неделев насочи коженото кълбо на сантиметри до страничния стълб, като по този начин не остави никакви шансове на стража на бистричани.

Пет минути преди почивката дойде и един от спорните моменти в срещата. Директен червен картон получи бранителят на „жълто-черните“ Димитър Пиргов. Защитникът бе изгонен от рефера Станислав Тодоров за нарушение срещу Наско Милев, който се откъсваше абсолютно сам срещу Даниел Кайзер. Телевизионните повторения обаче не убедиха, че има умисъл в действията на Пиргов, но главният съдия бе категоричен.

 

 

В последната минута на първата част Тодор Неделев предреши всичко в мача, оформяйки своя първи хеттрик с фланелката на Ботев Пловдив. Този път техничарят нямаше никакви проблеми да преодолее вратаря Николай Георгиев от пряк свободен удар.  

Предвид солидната си преднина, натрупана през първата част, домакините видимо намалиха оборотите през вторите 45 минути, давайки инициативата на бистричани. Въпреки териториалния превес за гостите в началните моменти след почивката и няколкото корнера пред вратата на Даниел Кайзер, футболистите на Ботев се справиха.

Опитът и класата в състава на „жълто-черните“ изигра своята роля и домакините не допуснаха изненада.

Резервата Филип Филипов пропусна най-чистата ситуация през втората част и не успя да направи резултата още по-изразителен. Филипов имаше отличен шанс с глава, но ударът му от няколко метра мина покрай десния страничен стълб.

--

Още по темата:

Без изненади: Тодор Неделев е номер 1 на Ботев Пд - Витоша

БОТЕВ ПД – ВИТОША 3:0

1:0 Неделев 24'

2:0 Неделев 32'

3:0 Неделев 45'

Рефер: Станислав Тодоров

Ботев Пд: Кайзер, Перейра, Пиргов, Димитров, Минев, В.Шопов, Балтанов, Вутов, Афонсо, Неделев, Петков

Треньор: Николай Киров

Витоша: Георгиев, Гочев, Узунов, Гьонов, Кочилов, Садула, Котев, Вълчанов, Лазаров, Милев, Милчев

Росен Кирилов