Отборът на Витоша ще играе в Първа лига и през следващия сезон. Бистричани успяха да се спасят от изпадане във втора поредна година, след като в баража за оставане се справиха по безкомпромисен начин с тима на Монтана от Втора лига. Отборът на треньора Росен Кирилов се наложи с 3:0 на стадион „Славия” в София след попадения на Григор Долапчиев и две на резервата Емил Гъргоров.

Развитието на двубоя минута по минута.


Първите няколко минути от мача бяха за тима от Бистрица, който владееше повече топката и по-често гледаше към вратата на своя противник. Футболистите на Росен Кирилов стигнаха до два поредни корнера пред Ивайло Василев, но така и не успяха да затруднят стража на Монтана.

Монтана отговори с две добри атаки отдясно. При първата се стигна до пряк свободен удар, от който топката бе центрирана опасно в пеналта от Тони Тасев, но негов съотборник не успя да стреля добре. Още в следващото нападение, Тасев бе изведен на фланга зад отбраната на бистричани, но пасът се оказа дълъг и крилото не успя да центрира добре.

След четвърт час игра дойде и първият удар към една от двете врати. Отправи го Ивайло Лазаров, който изпрати истински снаряд към вратаря Ивайло Василев, но топката попадна в тялото на Айтов и излезе в корнер.  

В 38-ата минута зрителите станаха свидетели и на най-ситата ситуация през първото полувреме, която дойде след четвъртия корнер за Витоша в мача до този момент. След разиграването от ъгловия удар, топката попадна във Венци Бонев отдясно, който пробва успореден на голлинията  пас, но със задружни усилия на Димитър Илиев и Владимир Айтов, опасността бе предотвратена.

Втората част започна отлично за символичните домакини. След два поредни удара, дело на Григор Долапчиев и Четин Садула, Витоша все пак успя да поведе в резултата в 51-ата минута. След атака отляво, топката бе центрирана към десния фланг, където Стефан Христов овладя необезпокояван от никого. Той веднага потърси пас към Долапчиев и не сгреши. Нападателят успя да стреля от границата на малкия пеналт, въпреки че бе с гръб към вратата на Монтана, и да открие резултата. Това бе и първият точен удар за тима на Росен Кирилов, който в крайна сметка се превърна в гол.

След попадението за Витоша, футболистите на Монтата се опитаха да изнесат играта в по-предни позиции и сътвориха няколко опасности пред вратата на тима от Бистрица. След като през първата част възпитаниците на треньора Атанас Атанасов не успяха да стигнат до нито един ъглов удар, докато през вторите 45 минути стигнаха до цели седем корнера.

В 69-ата минута дойде и ключовият момент от двубоя, когато на терена се появи опитният Емил Гъргоров. Той замени голмайстора Григор Допалчиев, а ходът на Росен Кирилов се оказа повече от проницателен.

Именно Гъргоров отбеляза другите два гола за Витоша в последните две минути, а преди това удари и греда. Това се случи в 83-ата минута, а в ответната атака Монтана пропусна златен шанс да изравни резултата.

В последната минута от срещата вратарят на Монтана Ивайло Василев направи кошмарна грешка, след като позволи на топката да го прехвърли, а дебнещият зад него Емил Гъргоров само това и чакаше. Халфът се разписа на празна врата от един метър, а в последната атака от мача бе изведен с пета от Стефан Христов и с лекота реализира за крайното 3:0.

ВИТОША – МОНТАНА 3:0

1:0 Долапчиев 52', 2:0 Гъргоров 90', 93'

Рефер: Николай Йорданов

Стадион: „Славия”, София


Витоша: 1.Християн Василев, 2.Тодор Гочев, 5.Венцислав Бонев, 14.Четин Садула, 18.Петко Цанков, 22.Михаил Милчев, 45.Григор Долапчиев, 80.Лъчезар Котев, 88.Ивайло Лазаров, 99.Стефан Христов, 10.Георги Амзин

Треньор: Росен Кирилов

Монтана: 33. Ивайло Василев, 23. Даниел Георгиев, 3.Иван Михов, 4.Галин Ташев, 10. Владимир Айтов, 20. Димитър Илиев, 22.Сергей Георгиев, 13.Йордан Йорданов, 9.Атанас Илеив, 77.Николай Цветков, 8.Тони Тасев

Треньор: Атанас Атанасов