Поредният (16) кръг от Първа лига е в историята. Много любопитни моменти, попадения, радости и разочарования видяха феновете на родния футбол през изминалите три дни. Привържениците на Левски обаче са може би с най-неприятния вкус в устата. Не само защото поражението е съвсем „прясно“, но и заради тежката загуба, на която всички станаха свидетели – насред София – в дома на Левски.

Другите два отбора, които открито заявяват претенции към първата позиция в класирането, ЦСКА и Лудогорец не допуснаха изненади. Най-изразителната победа бе за Берое, който взе местното дерби с Верея с 6:0.

 

Левски – Ботев Враца 1:3

Ботев Враца унижи напълно Левски, при това насред "Герена", след победа с 3:1. Това се случи пред погледа на собственика на "сините" Спас Русев, вратаря Николай Михайлов, Димитър Иванков и Дарко Тасевски. Бившите играчи на Левски Валери Божинов (на два пъти) и Валери Домовчийски пронизаха "синята" врата. За Левски точен беше Мариани от дузпа. Тиам беше изгонен в края на двубоя за втори жълт картон, а наставникът Славиша Стоянович беше пратен на трибуните за остра реакция срещу съдийско решение в 85-ата минута на двубоя.

Играч на мача: Валери Божинов

Сашо Ангелов след Левски: Лесното мина, следва страшното

Помощникът на Стоянович: При 2:1 за Ботев Вр всичко се развали

Валери Божинов: Респект към синя България, Левски ми е на сърцето

Обертан: Срам ни е, ние сме проблемът на Левски

Иван Горанов: Трябва коренна промяна

 

Берое – Верея 6:0

Берое смаза Верея с 6:0 в мач, който трудно може да бъде наречен дерби на Стара Загора, предвид жалкото състояние, в което се намират верейци. Берое доминираше отчетливо в огромна част от времетраенето на двубоя и даже не успя да се възползва от всички грешки на съперника си за още по-убедителна победа. Попаденията за успеха реализираха Вандерсон, Мартин Камбуров (на два пъти) Борислав Цонев (хеттрик).

Играч на мача: Борислав Цонев

Треньорът на Верея: След първия гол загубихме самочувствие

Борислав Цонев: Във всеки мач искам повече и повече

Томаш: Очевадно е, че сме по-класни, имам забележки

Мечев: Чужденците във Верея не отговарят на класата на Първа лига

 

Дунав Русе – ЦСКА 0:2

ЦСКА не допусна изненада в 16-ия кръг на Първа лига и надделя с 2:0 над Дунав в Русе. „Червените“ на Нестор Ел Маестро победиха своя съперник след голове на Мауридес и Едвин Джеси.

Играч на мача: Мауридес

Киров: Доволен съм, но е трудно да вземеш нещо от ЦСКА

Нестор Ел Маестро: Не контролирахме двубоя, но контролирахме резултата

 

Локомотив Пловдив – Лудогорец 0:1

Лудогорец победи Локомотив Пловдив като гост с 1:0 след попадение на Натанаел през втората част. Домакините уцелиха греда чрез Вилим Посинкович, невероятен пропуск направи Карагарен в 86-ата минута. Домакините имаха претенции за две дузпи, но съдията Волен Чинков не намери основание да отсъди дузпа и при двете ситуации.

Играч на мача: Клаудиу Кешеру

Клаудиу Кешеру: Най-важното беше да победим, а не как

Димитър Илиев: Когато е дузпа, трябва да се свири

Тони Здравков: Това на Моци не е дузпа

Имаше ли дузпа за Локомотив Пд? 

Нови претенции за дузпа от страна на Локомотив Пд

 

Етър Велико Търново – Ботев Пд 1:0

Отборът на Етър се изстреля в топ 6 на временното класиране в Първа лига, след като в победи Ботев Пловдив с 1:0. За първи път от 21 години „канарчетата” претърпяха пълен крах на стадион „Ивайло”, където щастливите домакини, които вече имат 3 успеха в последните си 4 шампионатни срещи.

Единственият гол при победата отбеляза играещия под наем от ЦСКА Румен Руменов, докато във финалните минути „болярите” имаха нужда от намесите както на вратаря Христо Иванов, така и на Иван Скерлев, който изчисти топката пред голлинията точно преди изтичането на редовното време.

Играч на мача: Румен Руменов

Николай Киров: Безобразното първо полувреме ни провали

Румен Руменов: С тази игра Етър заслужава мястото си в топ 6

Балъков: Тотално надиграхме Ботев през преди почивката

 

Септември София – Черно море 2:1

Септември постигна пълен обрат срещу Черно море. Софиянци се наложиха с 2:1, след като първоначално бяха в ролята на догонващ.

Варненци поведоха чрез Жоржиньо в 55-ата минута, а домакините изравниха след точно изпълнен пряк свободен удар на Борис Галчев в 65-ата. Пълният обрат стана факт в 82-ата минута и бе дело на Ишмаел Байду. Това бе трета победа от старта на сезона за момчетата на Мариян Христов.

Играч на мача: Борис Галчев

От Септември категорични: Чандъров остава в клуба

Илиан Илиев: Или имаш манталитет, или нямаш

Петър Хубчев следи играчите на Септември и Черно море

Мариян Христов: Победихме заслужено

 

Витоша Бистрица – Славия 1:0

Витоша Бистрица надделя с минималното 1:0 над Славия в откриващия програмата на 16-ия кръг на Първа лига мач. Победният гол падна през второто полувреме и бе дело на бившия футболист на „белите“ Наско Милев. Така „тигрите“ прекъсната мрачната си серия от шест поредни поражения във всички турнири.

Играч на мача: Наско Милев

Кирилов: Нямаме закачка със Загорчич

Славия с претенции за дузпа, имаше ли основания?

Загорчич: Липсата на точки се превърща в проблем